Reumatoïde artritis in het kort

Bij reumatoïde artritis (RA) ontstaan gewrichtsontstekingen. Reumatoïde artritis (RA) betekent letterlijk: reumatische gewrichtsontsteking. Het woord 'reuma' komt uit het Grieks en betekent  'stroom' of 'ziekteverwekkende vloeistof'. En 'artritis' is afgeleid van het Griekse woord 'arthron', dat 'gewricht'  betekent.

Grillig verloop
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Reumatoïde artritis kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. De ziekte gaat in principe niet over. Soms is de ziekte actief en heeft u veel klachten, soms is er een rustige periode. Het verloop is dus grillig. Reumatoïde artritis komt op alle leeftijden voor, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Voorheen viel de behandeling van RA door een oefentherapeut of fysiotherapeut onder de chronische lijst van Borst. Sinds 2012 is door de zorgverzekeraars besloten dat RA niet meer wordt aangemerkt als een chronische indicatie. Dit betekend dat de vergoeding van behandeling van RA niet meer uit de basisverzekering wordt vergoed, maar uit de aanvullende verzekering.

Behandeling

Indien u gediagnosteerd bent met RA, zult u onder behandeling komen van een reumatoloog. Het gebruik van medicijnen staat centraal bij de behandeling van reumatoïde artritis (RA). Medicijnen vormen bij reumatoïde artritis het belangrijkste middel om de ontstekingen af te remmen en de pijn te verminderen. Het gaat hier niet om een enkele kuur. Dit deel zal met u worden besproken door uw reumatoloog.

Wat doet de oefentherapeut?

Naast de medicijnen is het belangrijk om een goed houding en bewegingspatroon aan te leren. Dit verminderd de druk op uw gewrichten en zal zo het ontstekingsproces niet triggeren. Bij de oefentherapie leert u binnen uw eigen mogelijkheden hoe u het lichaam moet inzetten in het dagelijks leven. De oefentherapeut helpt u uw gewrichten soepel te houden en uw spieren te trainen. Want bewegen helpt bij Reuma.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van het reumafonds www.reumafonds.nl 


Meer informatie

Wilt u weten wat Oefentherapie Cesar Rotterdam voor ù kan betekenen?
Bel 010-4181344 of vul het contact formulier in.